« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
GEOGRAFSKE TRZAVICE

Grčki stjuard prognan iz Irana zbog krivog naziva Perzijskog zaljeva

Stjuard je putnicima koji su prosvjedovali zbog krivog naziva na kartama zaprijetio da će ih dati uhititi no to mu se obilo o glavu

(Wikipedia)
Više o

Iran

,

Perzijski zaljev

,

izgon

,

Arapski zaljev

,

Kiš

,

stjuard

Grčki državljanin, zaposlenik iranske zrakoplovne tvrtke Kiš, prvo je dobio je otkaz, a potom je prognan iz zemlje nakon svađe s putnicima oko upotrebe naziva "Arapski zaljev" umjesto "Perzijski zaljev", objavila je novinska agencija Fars.

"Grčki stjuard na letu 7081 kompanije Kiš, između Teherana i otoka Kiša, izbačen je iz zemlje zbog nekorektnog i neodgovornog ponašanja", izjavio je Golamreza Rezajan, šef odjela iranske policije za imigraciju i strane državljane.

Iranski putnici na tom letu prosvjedovali su kada se umjesto "Perzijskog zaljeva" na kartama leta na monitorima u zrakoplovu pojavio naziv "Arapski zaljev".

Grčki stjuard reagirao je prijetnjom da će dati uhititi putnike koji prosvjeduju. Nakon te "prepirke", stjuarda je "pozvala imigracijska policija i njegova dozvola boravka je poništena", izjavio je Rezajan.

Taj strateški važan zaljev Indijskog oceana, smješten između Irana i Arapskog poluotoka, povijesno se naziva Perzijskim, ali većina arapskih zemalja ga zove Arapskim. Iranci (etnički Perzijanci) posebno su osjetljivi na takve izmjene naziva.

Nakon incidenta s grčkim stjuardom, ministar prometa Hamid Bebahani izjavio je da će "letovi stranih tvrtki biti zabranjeni ako koriste pogrešan naziv Perzijskog zaljeva", objavila je novinska agencija Mehr. (hina/metro-portal)

21.02.2010. 12:38:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh