« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
sportski špijun

Juan Antonio Samaranch je bio agent KGB-a

Želeći izbjegnuti skandal zbog optužbi za krijumčarenje starina i nakita, Samaranch je pristao na suradnju s ruskom tajnom policijom

Bivši predsjednik MOO-a
Bivši predsjednik MOO-a (Getty Images)
Više o

KGB

,

juan antonio samaranch

,

kgb igra šah

Juan Antonio Samaranch, bivši predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, bio je zaposlenik čuvenog (ili zloglasnog ako vam je draže) ruskog KGB-a. Ta mu je agencija i omogućila da dođe na čelo svjetskog sporta.

Tako bar piše nekadašnji prvi čovjek ruske tajne policije u knjizi „KGB igra šah".

Njemački i norveški mediji objavili su isječke te knjige iz kojih je jasno da je Samaranch na mjesto predsjednika MOO-a došao pod uvjetom da djeluje kao „sportski general" KGB-a. Popov je trenutno u Kanadi.

Priče glasi da je Samaranch tijekom svojih veleposlaničkih dana u Moskvi krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća imao veze s krijumčarenjem starina, nakita i umjetnina iz tadašnjeg SSSR-a.

KGB ga je prisilio na suradnju iako je imao diplomatski imunitet. Samaranch je pod svaku cijenu htio izbjeći međunarodni skandal.

Bilo kako bilo, Popov tvrdi da je Samaranchu, dok je bio na funkciji potpredsjednika MOO-a, KGB osigurao glasove članova Odbora iz zemalja Istočnog bloka.

06.11.2009. 22:30:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh