« Film
objavljeno prije 1 godinu
FILMOVI

Nastavak ciklusa u Kinoteci

U kinu KINOTEKA nastavlja se Ciklus „Vizualna zadovoljstva i jezik filma“ naslovima koji se bave odnosom seksualnosti, roda i pokretnih slika

Tovar
Tovar (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

Vizualna zadovoljstva i jezik filma

Ciklus Vizualna zadovoljstva i povijest filma nastavljamo hrvatskom premijerom filma Isprana mozga: Seks-kamera moć, angažiranim esejom redateljice Nine Menkes u kojem pruža razoran pogled na način na koji se žene prikazuju na velikom platnu. Menkesina teza je da objektivizacija žena na filmu potiče rodnu neravnopravnost u društvu, posebice na poslu, doprinoseći stvaranje klime seksualnog uznemiravanja.

Ciklus nastavljaju Zaposlene djevojke, satirična drama Lizzie Borden o zaposlenicama luksuznog bordela na Manhattanu, zatim Srca kamikaze Juliet Bashore, intrigantna dokudrama o industriji filmova za odrasle, te Variety Bette Gordon, atmosferični film noir na čijem je scenariju surađivala kultna punk spisateljica Kathy Acker, a koju su kritičari prozvali feminističkom revizijom Vrtoglavice. Sva tri filma nedavno su digitalno restaurirana, a u programu se prikazuju njihove osvježene inačice.

Tjedan zaključuju Mala djeca, satirična psihološka drama redatelja nedavne uspješnice Tár - Todda Fielda, o dinamici odnosa u jednom američkom predgrađu. Inspiriran romanom Toma Perrotte, prema čijim su romanima snimljeni serija Nestali i film Izborni dani, Mala djeca nominirana su za tri Oscara (Kate Winslet, Jackie Earle Haley, scenarij).

Noviteti: Tovar

Na repertoar stiže jedan od najhvaljenijih filmova prošle godine: Tovar poljskog redatelj Jerzyja Skolimowskog. Protagonist filma je magarac koji se putujući svijetom susreće s dobrom i lošom stranom čovječanstva. Inače slobodna prerada egzistencijalističkog klasika Roberta Bressona Baltazar (1966), na Filmskom festivalu u Cannesu film je osvojio Nagradu žirija, a bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Među ostalim Novitetima pogledajte kriminalistički triler Sveti pauk Alija Abbasija, intimističke priče Blizu Lukasa Dhonta i Poslije sunca Charlotte Wells, komediju Nevin Louisa Garrela i povijesnu dramu Metronom Alexandrua Belca.

Kinoteka Junior: S vrazima nema šale

Ovosezonsko izdanje Kinoteke Junior, programa filmskih klasika namijenjenih djeci, zaključuje se filmom S vrazima nema šale. Riječ je o još jednoj popularnoj češkoj bajci inspiriranoj prozom Božene Němcove, u kojoj će skupina dobroćudnih vražičaka pomoći mladome mlinara da stekne ljubav i bogatstvo.

Inteligentni humor, zabavni songovi, maštovita scenografija i nadahnuti glumački nastupi učinili su ovu fantastičnu komediju u režiji Hyneka Bočana omiljenim filmom iz djetinjstva nekoliko generacija gledatelja.

Nagrada publike LUX: Alcarràs

Ciklus filmova nominiranih za Nagradu publike LUX zaključuje Alcarràs španjolske redateljice Carle Simón, prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio berlinskog Zlatnog medvjeda. Ova priča o obitelji koja živi od uzgoja breskvi na svojoj farmi dirljiva je posveta tradicionalnim poslovima koji polako nestaju i bliskosti koju pruža život u maloj zajednici.

Nagradu publike LUX dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, a cilj joj je skrenuti pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

10.05.2023. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh