« Svijet
objavljeno prije 15 godina
NIKAD DOSTA

NATO-u treba još vojnika u Afganistanu

Do sada je u Afganistanu razmješteno oko 65 tisuća NATO-vih i 36 tisuća vojnika iz SAD-a, ali to prema dužnosnicima nije dovoljno

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Anders Fogh Rasmussen

,

rat u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je u Kabulu pozvao na slanje više vojnika u Afganistan i uz to poručio kako je potrebno pojačati obuku afganistanskih snaga.

"Iskreno govoreći, mislim da nam treba više vojnika. Vidio sam napredak na jugu i tu svakako nije bilo nevažno povećanje broja vojnika, tako da je broj vojnika definitivno važan", rekao je bivši danski premijer koji je ovog mjeseca preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a.

NATO u Afganistanu već ima oko 65.000 vojnika koje je poslalo više od 40 zemalja, ali pola od tih 65 tisuća su vojnici iz SAD-a koji ima i dodatnih 36.000 vojnika koji djeluju u Afganistanu, a nisu u sklopu NATO-a. SAD je zbog toga već nekoliko puta poručivao kako bi želio da velike članice NATO-a pošalju dodatne vojnike u Afganistan, ali Njemačka, Francuska i Italija tomu nisu sklone.

U međuvremenu su u Afganistanu, u posljednja 24 sata, ubijena četiri američka i tri britanska vojnika, izjavili su u petak dužnosnici dodajući da su vojnici stradali u eksplozijama mina. Tako je u prvom tjednu kolovoza život izgubilo 18 vojnika. Tri britanska vojnika poginula su u pokrajini Helmand kada je njihovo vozilo naletjelo na minu i napadnuto iz zasjede u četvrtak, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Američka vojska je priopćila da su četiri američka vojnika poginula također u eksploziji mine.

Izvor: Hina

07.08.2009. 14:43:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh