« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana
ZANIMLJIVO

Plave zone širom svijeta

Plave zone su mjesta gdje ljudi žive najduže... no, tamo i jedu drugačije nego u ostatku svijeta...

Da, to je Sardinija...
Da, to je Sardinija... (Arhiva)
Više o

dug život

,

plave zone

U potrazi za dugovječnošću, mnogi se okreću različitim regijama svijeta koje su poznate po izvanrednom zdravlju i dugovječnosti svojih stanovnika. Od izoliranih planinskih sela do sunčanih obala, različiti dijelovi svijeta ističu se svojim specifičnim načinom života i okolinom koja pridonosi dugom i zdravom životu.

Jedno od najpoznatijih područja dugovječnosti je Okinawa, japanski arhipelag poznat po visokom postotku stogodišnjaka među svojim stanovnicima. Prehrana temeljena na povrću, ribi i malim porcijama mesa, kao i tradicionalni način života koji uključuje umjerenu tjelesnu aktivnost, čini Okinawu jednim od najzdravijih mjesta za život na svijetu.

Još jedna regija koja privlači pažnju zbog dugovječnosti je Sardinija, talijanski otok poznat po visokom broju stogodišnjaka među svojim stanovnicima. Osim sličnosti u prehrani s Okinawom, Sardinijanci također cijene obiteljske veze, zajedništvo i aktivni životni stil koji uključuje poljoprivredu i redovitu tjelesnu aktivnost.

U južnoj Kaliforniji, područje poznato kao Loma Linda također se ističe kao centar dugovječnosti. Ovo područje je dom zajednice sedmog dana adventista koji prakticiraju zdrav način života koji uključuje vegetarijansku prehranu, izbjegavanje alkohola i pušenja te redovitu tjelesnu aktivnost, što rezultira visokom prosječnom životnom dobi.

Na grčkom otoku Ikariji, gdje su stanovnici poznati po izuzetno dugom životnom vijeku, ključ dugovječnosti leži u mediteranskoj prehrani bogatoj voćem, povrćem, maslinovim uljem i ribom, kao i u aktivnom načinu života koji uključuje redovite šetnje, vrtlarstvo i društvene aktivnosti.

U konačnici, mnogi od ovih područja dugovječnosti dijele nekoliko zajedničkih karakteristika koje pridonose dugom i zdravom životu. To uključuje prehranu bogatu voćem, povrćem i ribom, umjerenu tjelesnu aktivnost, održavanje društvenih veza i zajedništvo te izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Unatoč razlikama u kulturama i okolinama, ova područja dokazuju da dugovječnost nije samo puka sreća, već rezultat zdravih životnih navika i pozitivnog društvenog okruženja. Stoga, promicanje ovih vrijednosti može pomoći ljudima širom svijeta da produže svoj životni vijek i uživaju u sretnijem i zdravijem životu.

29.04.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh