« Film
objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana
KINOTEKA

Prije ljetnog raspusta

Iza Kinoteke je još jedna uzbudljiva sezona koju su obilježili Bowie, Cronenberg i Trokut tuge Rubena Östlunda, značajan porast gledatelja i članstvo u međunarodnoj mreži Europa Cinemas

Dobra sezona
Dobra sezona (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

S prvim danima lipnja završila je još jedna sezona u zagrebačkom kinu Kinoteka. Sada se filmski sadržaji sele na Ljetnu pozornicu Tuškanac, koju zajedno s Kinotekom vodi Centar za kulturu i film Augusta Cesarca. I dok se zbog manjka suhog i toplog vremena čeka početak rada na Ljetnoj pozornici, iz Kinoteke stiže nekoliko postignuća po kojima će se pamtiti protekla sezona.

Što smo gledali u kinu Kinoteka?

Tematski ciklusi izvrsna su prilika da sve ono što volimo kod sedme umjetnosti bude podijeljeno s publikom. Na početku sezone gledatelji su otplovili na Galaksiju Bowie, ciklus filmova posvećen Davidu Bowieju, a na tome putovanju istraživao se njegov utjecaj na film, glazbu i popularnu kulturu.

Andrija Mardešić i David Kapac, autori provokativnog crnohumornog trilera Stric, za blagdane su pripremili Zimske priče: Božić sa stricem - raznolik filmski program koji je pokazao što sve božićni film može biti.

Uz Anatomiju klasika obilježeno je 50 godina Coppolina Kuma i istraživao se njegov utjecaj na američku i svjetsku kinematografiju, dok je gledatelje Posve novi organ proveo opusom jednog od najoriginalnijih autora današnjice - Davida Cronenberga.

Ciklusi su zaključueni Vizualnim zadovoljstvima i jezikom filma, tematom posvećenim pedesetoj obljetnici utjecajnoga eseja Laure Mulvey te filmovima koji inovativno pristupaju pitanjima erotike, tjelesnosti i seksualnosti na velikom platnu.

Noviteti i kinodistribucija

Kada je riječ o gledanosti, u prvih pet mjeseci 2023. godine projekcije je posjetilo oko 13.300 ljudi, što je za točno trećinu više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najgledaniji film sekcije Noviteti bila je satirična komedija Trokut tuge Rubena Östlunda, koja je od početka distribucije u studenom prošle godine izazvala velik i postojan interes među zagrebačkom publikom, s prosjekom od 93 posjetitelja po projekciji, što je bio i razlog njegove dugovječnosti na repertoaru.

 

Na popisu najgledanijih naslova Trokut tuge slijede redom Sigurno mjesto Jurja Lerotića, Duhovi otoka Martina McDonagha, Moonage Daydream Bretta Morgena, Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, Poslije sunca Charlotte Wells, Osam planina Felixa Van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca i Tár Todda Fielda.

Dio navedenih filmova u Kinoteci je ostvario između 10 i 15 % svoje ukupne nacionalne gledanosti: primjerice, Sigurno mjesto ostvarilo je 16.5 %, Trokut tuge 15.5 %, a Moonage Daydream 13.9% gledatelja. Rezultati naslova iz ograničene distribucije još su značajniji: Blizu je u Kinoteci pogledalo 31.6 % gledatelja, Obje strane oštrice i Poslije sunca 27.8 %, a Osam planina 20.7 %. Ovi rezultati upućuju na to da je zagrebačka publika prepoznala kino Kinoteka kao važno mjesto distribucije suvremenog umjetničkog i nezavisnog te europskog i hrvatskog filma.

U dosezanju ovih brojeva od velike je pomoći bila kvalitetna suradnja s distributerima, posebice Zagreb film festivalom, MCF-om, Editusom i Kinom Mediteran.

Uz spomenute filmove u ograničenoj distribuciji prikazivala se izvrsna crna komedija Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a jedini u Hrvatskoj na velikome platnu Kinoteke prikazivala se dojmljiva Oscarima nagrađena antiratna drama Na zapadu ništa novo Edwarda Bergera u produkciji Netflixa.

Dodatnu potvrdu o kvaliteti programa kino Kinoteka je dobilo u studenom prošle godine, kada je postalo članom međunarodne mreže kinoprikazivača Europa Cinemas. To je potvrdilo da je program Kinoteke mišljen i rađen po najvišim europskim strukovnim standardima, a ujedno je poticaj i smjernica o načinu na koji će se u budućnosti nastaviti i razvijati.

Ispitivanja navika publike

Znatan porast u broju gledatelja potaknuo je da u ožujku ove godine u Kinoteci naprave istraživanje, čiji je cilj bio bolje upoznati publiku koja prati programe. Istraživanje je provedeno online na uzorku od 13.600 kontakata (korisnici newslettera i društvenih mreža), a ispitivanju se odazvalo 292 pratitelja.

Pokazalo se da se publika značajno pomladila: 30 % ispitanika mlađe je od 24 godine, a 25 % ih ima između 25 i 49 godina. Zatim, 58 % posjetitelja Kinoteke visoko je obrazovano, 66 % ženskoga roda, a prema Kordunskoj putuju iz svih gradskih četvrti, pri čemu prednjače Donji grad, Sjever i Jug Trešnjevke, Maksimir i Medveščak, a dio posjetitelja ima adresu izvan Zagreba. Više od polovice ispitanika posjećuje kino Kinoteka na mjesečnoj razini (55.1%), a svaki deseti ispitanik u kino ide svaki tjedan (9.4%). Iznenađenje je da 64.5% ispitanika preferiraju termine od ponedjeljka do četvrtka, u odnosu na ostale.

Na skali od 1 do 5, ispitanici su ukupnom programu dali prosječnu ocjenu 4.45: pritom je 50.2% ispitanika program ocijenilo vrlo dobrim, a 47.7 % odličnim, a najbolju je ocjenu dobio distribucijski program Noviteti. U usporedbi s drugim kinima ispitanici su kao prednost istaknuli specifičnost programa, pristupačnu cijenu ulaznice te šarm „kina kao nekad". Kao nedostke u odnosu na druga kina istaknuta su ograničenja same dvorane, posebice udobnost sjedala. Kada su u pitanju grickalice, ispitanici se dijele u dva suprotstavljena, ali jednako gorljiva tabora.

Istraživanje je proveo Ivan Hromatko iz Centra za kulturu Trešnjevka.

Ljetni raspust

Tijekom ljetnih mjeseci pratite programe Kinoteke i Centra za kulturu i film Augusta Cesarca na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje će se tijekom lipnja i srpnja ugostiti programi vodećih hrvatskih filmskih manifestacija. Kolovoz je tradicionalno rezerviran za Film u šumi, program u sklopu kojeg se priprema raznoliki izbor aktualnih i klasičnih naslova, među kojima će ljubitelji_ce filma pronaći nešto za sebe. Kinotekin Filmski pokaz moguće ke iskoristiti za projekcije Kinoteke u šumi.

Za novu sezonu u pripremi su četiri veća tematska programa kojima će se gledateljima nastojati pružiti nešto drugačije putovanje kroz povijest filma, a sudeći po ranim informacijama od distributera, pred svima je i još jedna uzbudljiva sezona u kinoprikazivaštvu.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

12.06.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh