« Film
objavljeno prije 13 dana i 10 sati
FILMOVI

Priscilla u kinu Kinoteka

Nepouzdani pripovjedači u fokusu su nastavka ciklusa Priča za sebe, među Novitete stižu Priscilla Sofije Coppola i Vitić pleše Borisa Bakala, a vraćaju se i Stranci s Andrewom Scottom u glavnoj ulozi

Priscilla
Priscilla (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

Priscilla

Nepouzdani pripovjedači te namjerni i slučajni lažljvici u fokusu su Priče za sebe, novog ciklusa posvećenog pripovijedanju na filmu. Krećemo s Prošle godine u Marinenbadu, ikoničkim djelom europskog modernizma čiji zaplet u cijelosti počiva na iskazu nepouzdanog pripovjedača. Ovaj film Alaina Resnaisa i scenarista Alaina Robbe-Grilleta nerješiva je filmska zagonetka, ali i jedno od najupečatljivijih demonstracija moći pripovijedanja da stvara i rastvara svjetove.

Nastavlja se s Crtačevim ugovorom, duhovitim mysteryjem smještenim u 17. stoljeće, u kojem profesionalni crtač biva uvučen u intrige - a možda i zločinački zaplet - dokonih britanskih aristokrata. Crta li pritom ono što vidi ili ono što zna pritom će se pokazati presudnim za njegovo mjesto u zapletu. Riječ je o debitantskom dugometražnom igranom filmu Petera Greenawaya, duhovitom i maštovitom ostvarenju o seksu, moći, novcu i stvaranju značenja, a koje prikazujemo u nedavno restauriranoj inačici.

Izvrstan primjer kako se trilerski zaplet može izgraditi oslanjanjem na različite pripovjedne perspektive je Sluškinja Parka Chan-wooka, priča o zavođenju, obmani i zločinu smještena u Južnu Koreju tridesetih, u kojoj ništa nije onakvim kakvo se na prvi pogled čini. Ovaj napeti film inspiriran je romanom Varalice Sarah Waters, a radi se o spektakularnoj gotičkoj melodrami prepunoj erotike, humora, preokreta i psiholoških manipulacija, raskošne režije i s odličnim glumačkim nastupima - u najboljoj tradiciji suvremene korejske kinematografije.

Temu zaključuje Okajanje, adaptacija glasovitog romana Iana McEwana u režiji Joea Wrighta i adaptaciji oskarovca Christophera Hamptona. Priča o laži jedne djevojčice, koja će uništiti živote svih koji su njome obuhvaćeni, spada među najupečatljivije epske melodrame novijeg datuma, a može se pohvaliti izvrsnim nastupima Saoirse Ronan, Jamesa McEvoya i Keire Knightley te inovativnom glazbom Darija Marianellija, nagrađenom Oscarom.

 

 

 

Noviteti: Priscilla

Sofia Coppola, autorica suvremenih klasika kao što su Izgubljeni u prijevodu, Samoubojstva nevinih i Marija Antoaneta, na velika se platna vraća biografskom dramom Priscilla, pričom o odnosu Priscille i Elvisa Presleya, u kojem predstavlja svjež i drugačiji pogled na jednu od najvećih američkih ljubavnih priča i mitova.

Priscilla je svjetsku premijeru imala na filmskom festivalu u Veneciji, a Cailee Spaeny za svoj je nastup bila nominirana za Zlatni globus.

Noviteti: Vitić pleše

Vitić pleše dokumentarni film o dvadesetogodišnjoj borbi stanara Vitićeva nebodera i konceptualnog intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala (Bacači sjenki) da obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koja tako postaje metafora cijelog društva. Vitić pleše obuhvaća razdoblje od petnaestak godina te kroz arhivske snimke i svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeva nebodera, arhitekata, aktivista i ostalih involviranih aktera pokušava uspostaviti svijest o infrastrukturi u službi zajednice.

Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem Borisom Bakalom, koji će moderirati etnologinja i kulturna antropologinja Sonja Leboš.

Ostali noviteti

Na repertoaru i dalje možete pogledati humornu dramu Luxembourg, Luksemburg Antonija Lukiča, elegični Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića, provokativnu Zonu interesa Jonathana Glazera, crnohumorni Scenarij iz snova Kristoffera Borglija te romantične Prošle živote Celine Song.

Povodom izlaska serije Ripley na Netflixu, sljedeće subote ponovno prikazujemo Strance Andrewa Haigha u kojima je glavnu ulogu odigrao talentirani gospodin Andrew Scott. Riječ je o kompleksnoj psihološkoj drami, dojmljivoj priči o osamljenosti, gubitku i duhovima kakvu dosad još niste vidjeli i koju ćete teško zaboraviti.

Popularnu fantastičnu animiranu dramu Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija moći ćete pogledati na večernjoj projekciji u srijedu te u subotu na Matineji za odrasle.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

16.04.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh