« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
napredak

SAD podržava program ukidanja viza Hrvatskoj

Hrvatski i američki predstavnici rezgovarali su u Washingtonu o daljnjim koracima prema ukidanju viza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

vize SAD

,

ukidanje viza SAD

Državni tajnik za politička pitanja MVPEI-a Davor Božinović se u Pentagonu sastao s Josephom McMillanom, glavnim zamjenikom pomoćnika ministra obrane za međunarodna sigurnosna pitanja.

Na sastanku je razmotren niz pitanja vezanih za NATO, od novog strateškog koncepta Saveza, do stanja u Afganistanu, rekao je Božinović, dodajući kako je u razgovoru o novoj strategiji SAD-a u Afganistanu istakao da "Hrvatska veoma cijeni pristup predsjednika Baracka Obame, koji se želi usredotočiti ne samo ne vojno rješenje, već i na civilni doprinos".

Misija u Afganistanu "danas jedan od najvećih izazova za sigurnost i stabilnost u svjetskim razmjerima", kazao je Božinović, ističući kako SAD "priznaje hrvatski doprinos" misiji ISAF-a u Afganistanu.

Novi strateški koncept NATO-a trebao bi više naglasiti ulogu NATO-a kao političke organizacije, uz razmatranje ne samo vojnih, već sve više i političkih pitanja, kazao je.

Na sastanku s političkim pomoćnikom ministrice za domovinsku sigurnost Davidom Heymanom, po Božinovićevim riječima, razgovaralo se o "zajedničkim naporima da Hrvatska što prije ispuni uvjete za ukidanje američkih viza".

Na sastanku je rečeno kako je Hrvatska na dobrome putu te da intenzivno jača sigurnosnu suradnju s SAD-om, uz procjenu da je među zemljama koje bi najprije mogle ispuniti uvjete za ukidanje američkih viza, kazao je Božinović.

Na sastanku je dogovoren niz posjeta na visokoj razini povezanih s programom ukidanja viza, a dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o suradnji u spriječavanju kriminala, na kojem se temelji razmjena kriminalističkih podataka.

Hrvatski državni tajnik je tijekom dvodnevnog posjeta SAD-u održao niz sastanaka s američkim dužnosnicima, a susreo se i sa kongresnicima i senatorima hrvatskog podrijetla.

U četvrtak se na Capitol Hillu sastao s demokratskim senatorom s Aljaske Markom Begichem, koji je hrvatskog podrijetla.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, uključujući i program ukidanja viza za Hrvatsku, koji senator Begich snažno podržava", izjavio je nakon sastanka Božinović, dodajući da se razgovaralo i o mogućnostima gospodarske suradnje Aljaske i Hrvatske. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 09:14:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh