« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

U Oslu stručnjaci raspravljaju o utjecaju globalizacije na oceane

Hrvatska kao zemlja pokrovitelj govorit će o problemu zagađenja izljevom nafte.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

Konferencija o zaštiti mora i oceana

,

Institut Fridtjof Nansen

Konferenciju, koja je okupila velik broj vodećih svjetskih stručnjaka za pravo mora i pomorsku politiku kako bi na trodnevnom skupu, od 21. do 23. kolovoza, raspravljali o ključnim utjecajima globalizacije na oceane i o mogućnostima njihove regulacije, otvorila je norveška ministrica za ribarstvo i priobalje Helga Pedersen.

Na otvorenju su o razvoju prava mora u posljednjih 25 godina, uz ine, govorili Tullio Treves, sudac Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, te Harry Scheiber, profesor međunarodnog prava na renomiranom američkom Sveučilištu Berkeley.

Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture među pokroviteljima je konferencije, koju ove godine po treći put, nakon 1983. i 1998., priređuje Institut Fridtjof Nansen.

Uz domaćina Norvešku, time je Hrvatska među nekolicinom izrazito pomorskih država, poput SAD-a, Čilea, Novog Zelanda i Islanda, čije su institucije sponzori ili partneri te međunarodne konferencije.

Glavne su teme konferencije - održivost ribarstva na otvorenu moru, ilegalan ribolov, zatim sve veći pomorski promet, osobito energenata i opasnih tvari, u morima koja okružuju Euroaziju te utjecaji klimatskih promjena na more i oceane.

Europska mora bit će poseban naglasak konferencije, a u sklopu nje i nova pomorska politika EU-a te nedavno donesena Direktiva Europske komisije o strategiji EU-a za mora.

Hrvatska - zemlja pokroviteljUnutar programa konferencije predviđen je i poseban osvrt na europska poluzatvorena mora, među kojima i Jadran, o kojem će govoriti predsjedatelj programa konferencije dr. Davor Vidas. Najavljeno izlaganje o utjecajima balastnih voda na poluzatvorena mora i njihovoj regulaciji o čemu je trebala govoriti načelnica Odjela upravno-pravnih i međunarodnih poslova u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, zbog njezine spriječenosti, prezentirat će Lukša Čičovački iz Ministarstva mora.

Kao zemlja pokrovitelj Hrvatska će biti predstavljena i predsjedanjem sjednice na temu suzbijanja ilegalnih izlijevanja nafte pri brodskim operacijama. Sjednicom će predsjedati pomoćnik ministra kapetan Mario Babić.

Po riječima Davora Vidasa tema te sjednice od velikog je značenja za Jadran, gdje je, po nalazima Europske komisije, posljednjih godina zabilježeno i do dvjestotinjak izlijevanja godišnje, poglavito u hrvatskome ZERP-u.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici Europske komisije i velikog broja međunarodnih organizacija, uključivo UN-a, Međunarodne pomorske organizacije, FAO-a, UNESCO-a, Svjetske banke, većega broja organizacija za ribarstvo, međunarodnih udruga brodara, te nevladinih udruga za zaštitu mora i prirode. Na konferenciji, među dvjestotinjak međunarodnih stručnjaka, sudjeluju i suci međunarodnih sudova, te članovi Komisije UN-a za međunarodno pravo. (HINA)

21.08.2008. 13:48:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh