« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Primorac najavio izmjenu Zakona o kaznenom postupku za jesen

Cjelovita DNA analiza zbog sigurnosti građana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Dragan Primorac

,

DNA analiza

,

Zakon o kaznenom postupku

Ministar Dragan Primorac izjavio je kako nema razloga da izmjena Zakona o kaznenom postupku, čime će se omogućiti cjelovita DNA analiza svih teških počinitelja kaznenih djela, ne bude u Saboru riješena već ove jeseni.

Time će Hrvatska kao društvo biti puno sigurnija jer bi svi počinitelji teških kaznenih djela morali dati svoj biološki trag. To je već uobičajeno u svim civiliziranim zemljama, te su tako primjerice u Velikoj Britaniji 40 posto veće šanse da se počinitelja teškoga kaznenog djela nađe u roku dva dana, rekao je Primorac dodavši kako se želi da tako bude i u Hrvatskoj.

Biološki tragovi, ako su uzeti u Centru "Ivan Vučetić", mogu se neograničeno dugo čuvati, ali u drugim centrima njihov rok trajanja je deset godina. Imati biološke tragove takvih ljudi, znači i zaštitu ljudskih prava jer se točno može utvrditi ako je netko nevin, kazao je ministar.

To je moja struka, rekao je Primorac, i ja ću učiniti sve da to pitanje bude što prije riješeno i radi interesa svih građana, ali i sigurnosti djece. Primjerice, ako imate pedofila u Velikoj Britaniji, a on zna da postoji njegova DNA baza, onda je velika šansa da on dođe živjeti u Hrvatskoj. To, naravno, ne želimo i naš MUP je pokrenuo suradnju preko Interpola, ali to sve neće zaživjeti dok Hrvatska ne bude imala cjelovitu bazu DNA podataka, kazao je ministar. (HINA)

29.08.2008. 19:35:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh