« Iza ogledala
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
prahistorijski rave

Stonehenge je party floor?

Sveučilišni profesor i ekspert za akustiku tvrdi da je Stonehenge služio prehistorijskim raverima

Stonehenge
Stonehenge (Corbis)
Više o

Stonehenge

,

Stonehenge trance

Prema istraživanja dr. Ruperta Tilla, profesora akustike i muzike na Sveučilištu Huddersfield, moguće je da je Stonehenge izgrađen kao glazbena arena u kojoj se izvodila glazba koja podsjeća na današnje trance partyje.

Till tvrdi kako uspravni megaliti u Stonehengeu imaju upravo idealnu akustiku koja omogućava pojačavanje ponavljajućih ritmova, koji podsjećaju na modernu trance glazbu. Originalni Stonehenge vrlo je vjerojatno imao vrlo ugodnu, gotovo koncertnu akustiku koju su graditelji usavršavali tijekom mnogih generacija koje su koristile megalitski spomenik.

Kako je Stonehenge djelomično srušen, dr. Till, inače pasionirani DJ, upotrijebio je računalnu animaciju kako bi proveo eksperimente sa zvukom. Najuzbudljivija otkrića ipak je ostvario tek kad je posjetio repliku originalnog Stonehengea koji je od betona napravio Amerikanac Sam Hill u Maryhillu. Till i kolega dr. Bruno Fazenda instalirali su 3D mikrofon za zvučno polje, dvanaestostrani zvučnik i veliki bas zvučnik. Računalni programi pomogli su im pri reprodukciji zvukova pljeskanja i govora u Stonehengeu prije pet tisuća godina.

Uspjeli su postići da čitava replika rezonira kao kada se prstom prelazi preko ruba čaše. Kada bi se u tom trenutku udarilo u bubanj, zvuk je bio dramatičan i izazivao je čudnovato ugodne osjećaje.

Dr. Till se samo nadovezao na neka prethodna istraživanja u kojima su arheolozi već zaključili da su megaliti u Stonehengeu posebno obrađeni i postavljeni kako bi savršeno odbijali zvuk. Kako se većina znanstvenika slaže s dvije mogućnosti, da je Stonehenge bio mjesto na kojem su se odvijali rituali ozdravljenja ili neke vrste rituala za mrtve, velika je mogućnost da je Till u pravu.

Štoviše, pronašli su mjesto s kojeg se postižu najbolji zvučni efekti, pa je moguće da je upravo tamo stajao šaman ili svećenik koji je svojim glasom i nekim instrumentom obavljao rituale iscjeljenja.

05.01.2009. 18:26:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh