« Hi-tech
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

Wikipedia uskoro i u tiskanom izdanju

Njemački izdavač Bertlesmann najavio novi projekt

Fotografija vijesti
Više o

Wikipedia

,

Bertlesmann

Dok se sve veći broj klasičnih časopisa i raznih novinskih publikacija okreće isključivo internetu kao mediju na kojem objavljuju svoje sadržaje neki se, poput Wikipedije, koji su u svojoj osnovi prisutni isključivo na internetu, okreću tiskanim verzijama, prenosi Tportal.
Tiskana verzija Wikipedije za sada će se pojaviti isključivo na njemačkom tržištu.

Najava je proizašla iz tabora izdavačkog diva Bertlesmanna, a ovim korakom Wikipediju će pokušati približiti široj publici.

Internetske veze

Sasvim logično, tiskana Wikipedija bit će donekle ogoljena u odnosu na online izdanje i izgubit će značajke koje ju čine izuzetno jakom - poveznice među različitim člancima te internetskim vezama i slično.

50 tisuća članakaNjemačka verzija Wikipedije sadrži oko 750 tisuća unosa, a u tiskanom izdanju pojavit će se između 25 i 50 tisuća unosa. Tiskana verzija najpopularnije internetske enciklopedije prodavat će se po 20 eura. 

Njemačka verzija Wikipedije sadrži oko 750 tisuća unosa, no prema nekim spekulacijama, u tiskanom izdanju pojavit će se između 25 i 50 tisuća unosa.

Svaki od objavljenih tiskanih unosa neće biti potpun kao online verzija ove najpopularnije internetske enciklopedije, nego će sadržavati petnaest redova skraćenog teksta. Izdavač Bertlesmann najavljuje da će od svakog prodanog primjerka tiskane Wikipedije njemačkom ogranku ovog projekta donirati jedan euro.

Skraćeni tekstovi

Potez njemačkog izdavača, po mišljenju nekih analitičara, prilično je nerazuman s obzirom na to da će tiskana Wikipedija sadržavati tek tisuću stranica s tek petnaest redova teksta u svakom unosu, a sadržavat će samo najpopularnije članke online izdanja. Za tiskanu verziju korisnici će morati izdvojiti dvadeset eura. (METRO) 

28.04.2008. 02:05:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh