« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Glavni tužitelj ICTY-a sutra opet u Srbiji

Procjena napora srpskih vlasti u potrazi za Mladićem i Hadžićem

Serge Brammertz
Serge Brammertz (Reuters)
Više o

EU

,

Ratko Mladić

,

Goran Hadžić

,

ICTY

,

Den Haag

,

Serge Brammertz

Glavni tužitelj Suda u Den Haagu (ICTY) Serge Brammertz neće, kako tvrdi njegova glasnogovornica Olga Kavran, iznijeti punu procjenu suradnje Srbije s tim sudom nakon svoga posjeta Beogradu u srijedu i četvrtak, iako dužnosnici Europske unije to očekuju kako bi Srbiji omogućili početak primjene nekih od potpisanih sporazuma s EU, piše u utorak beogradski "Blic".

Prema pisanju "Blica", Kavran podsjeća kako glavni tužitelj izvješća podnosi samo dva puta godišnje i to šestomjesečni u lipnju i godišnji u prosincu, te dodaje kako joj nije poznato hoće li Brammertz nakon odlaska iz Beograda obaviti telefonski razgovor s predstavnicima EU-a izvješćujući ih o rezultatima svog posjeta.

Brammertz dolazi u srijedu u dvodnevni posjet Beogradu kako bi procijenio napore srbijanskih vlasti u potrazi za odbjeglim haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

U istom tekstu izvor "Blica", blizak EU, kaže da "bez pozitivne ocjene tužitelja Tribunala, koja govori da je postignuta puna suradnja Srbije s Tribunalom, Nizozemska, unatoč svom inzistiranju dužnosnika EU, neće popustiti kada je riječ o namjeri EU-a da se odobri primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom".

Izvor također tvrdi da Brammertz izbjegava uplitati se u političke ocjene i utjecati na europske tokove u sferi politike.

Prema pisanju "Blica", "većina članica EU spremna je odobriti Srbiji početak provođenja Prijelaznog trgovinskog sporazuma, ali su protiv toga Nizozemska i Belgija". List dodaje da je na stranu Srbije stao i vrh EU, uključujući visokog predstavnika EU-a Javiera Solanu, povjerenika za proširenje Ollija Rehna, a da bi odluka o tome može li Srbija početi koristiti taj sporazum trebala biti donesena 15. rujna.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u razgovoru za agenciju AFP rekao je kako je "intenzivirana potraga" za Mladićem i Hadžićem od formiranja nove srbijanske vlade 7. srpnja. Prema njegovim riječima, nova vlada želi završiti pitanje Haaga i ima značajniju političku potporu. "Postoji očevidan konsenzus u svim državnim institucijama da se to pitanje riješi", rekao je srbijanski tužitelj.

"Posao naših službi praktično je nevidljiv, ali se mnogo radi", naglasio je Vukčević i dodao kako je svaki dan u Srbiji angažirano do 10.000 ljudi u potrazi za Mladićem i Hadžićem, te da se "na temelju svih do sada prikupljenih informacija Ratko Mladić krije negdje u Srbiji".

Kako u utorak prenose beogradski elektronički mediji, Vukčević je za AFP rekao i "da je Mladić neko vrijeme bio u Novom Beogradu, ali nije precizirao vrijeme njegova boravka u tom dijelu Beograda". (HINA)

09.09.2008. 16:55:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh