« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
peseki i ostali ljubimci

Hrvati spremni za čipiranje od strane SAD

Ulaskom u program ukidanja viza za SAD slijedi izdavanje biometrijskih putovnica - trebaju li Ameri znati sve o nama?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

biometrijska putovnica

,

vize SAD

,

ukidanje viza

Hrvatska se pridružila "vrlo malenu klubu" zemalja koje su ušle u program ukidanja viza za Sjedinjene Američke Države, izjavio je u petak u Washingtonu pomoćnik američkog ministra domovinske sigurnosti Stewart Baker u prigodi potpisivanja dokumenta o suradnji s MUP-om RH u unaprjeđivanju sigurnosnih mjera za putovanja hrvatskih građana u SAD.

"Pridružili ste se vrlo malenu broju naroda koji su se službeno obvezali ispuniti uvjete potrebne za Program izuzeća od viza", rekao je Baker u prigodi potpisivanja Izjave o načelima suradnje u unaprjeđivanju dvostranih sigurnosnih mjera za međunarodna putovanja i zahtjevima američkog Programa izuzeća od viza između MUP-a RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Ulazak u program "dobar je za obje zemlje sam po sebi", jer povećava sigurnost i hrvatskih i američkih građana, kazao je Baker i pozdravio hrvatsku spremnost za razmjenu podataka s američkim vlastima.

Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, koja je potpisala dokument, zahvalila je na naporima administracije predsjednika Georgea W. Busha i na njegovoj osobnoj potpori iskazanoj za lanjskog posjeta Zagrebu da se Hrvatska uključi u program ukidanja viza. Naglasila je da je "Hrvatska spremna ispuniti sve potrebne uvjete, od uvođenje biometrijskih putovnica, do potpisivanja sporazuma o razmjeni informacija, zaštiti granica i sprječavanju terorističkih aktivnosti".

Stewart Baker i Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su kako očekuju da će vize za putovanje hrvatskih građana u SAD biti što prije ukinute.

Pomoćnik za politička pitanja ministra domovinske sigurnosti SAD-a Richard Barth izjavio je za Hinu da je postupak ukidanja viza za zemlje srednje i istočne Europe koje su ga dovršile 2008. - Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu i Slovačku - trajao najmanje 18 mjeseci. "Općenito je minimum za to 18 mjeseci", rekao je Barth.

Na temelju potpisane Izjave Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a namjerava pomoći MUP-u RH u poduzimanju mjera za razvijanje programa, sustava i postupaka vezanih za sigurnost putovanja i granica, razvoj i izdavanje elektroničkih putovnica te drugih mjera. (hina/metro-portal)

Komentar Metronoma

Naši će političari vrlo veselo i glasno vikati kako smo postali sjajna zemlja koja nema vize za SAD, no jesu li biometrijske putovnice pravo rješenje? Osim što će nam privatnost biti nepovratno ukinuta, dobit ćemo i svatko svoj čip, baš kao i psići da nam se može pronaći vlasnik kada se izgubimo u bespućima "najveće svjetske demokracije".

Šalu na stranu (ili nastranu), hackeri su već pokazali da su biometrijske putovnica totalna glupost, reprogramirajući čipove tek rođene djece u Osamu bin Ladena i slične likove, pa je definitivno upitno treba li nam uopće tako nešto nesigurno.

Zašto ne bismo dali OIB, toliko reklamiran kao super sjajnu stvar, a usput i passworde za "zaštićena računala" u Poreznoj upravi dužnosnicima Homeland Securityja, NSA i CIA-e pa da već jednom postanemo pravi 'Merikanci. 

16.01.2009. 21:18:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    16.01.2009. 21:51
    Amerika je svjetski terorist No 1. I sad mi hoćemo slobodan ulaz u takvo smeće od države. I to prodajom duše njihovim tajnim službama!?! Jao majko...
  2. avatar
    miroljubiv
    17.01.2009. 09:38
    U Švicarskoj se za ovakva pitanja održava referendum.mi još nismo čuli što je to.tko hoće hodati mikročipiran sa svojim ljubimcem po svijetu,nek hoda.zaista nemam druga posla već sanjati kako ću brže bolje u tu nakaradu od demokracije koja prisluškuje građane bez naloga.da li smo mi zamaskiran SAD u malom u povojima?
  3. avatar
    webmacho
    17.01.2009. 11:26
    sanader i ekipa bi dozvolili da nam ugrade čipove u glavu samo da nas puste u eu i tkz zapad sramotno
  4. avatar
    Chic
    17.01.2009. 16:49
    Čisto ulizivanje svjetskom policajcu ( i to onom "bad cop"), kao da će to išta promijeniti stvari.. Dušu su već davno prodali za lovu i poziciju, sad samo nastavljaju dalje po starom.
    Dao Bog da se Sanader i ekipa u sljiedećem životu rode negdje gdje je život bar onako težak kakvim su ga on otežali najsiromašnijem i potlačenijem sloju..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh