« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Papa još jednom osudio kontracepciju

Mnoge udruge zahtjevaju poništenje enciklike "Humanae Vitae"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Katolička crkva

,

kontracepcija

,

Humanae Vitae

Katolička crkva osuđuje kontracepciju, ponovio je papa Benedikt XVI. u petak u poruci povodom 40. godišnjice kontroverzne enciklike "Humanae Vitae" tadašnjeg pape Pavla VI.

Isključiti mogućnost davanja života "kroz akciju kojom se sprječava začeće, znači nijekati intimnu istinu bračne ljubavi", kazao je Papa u poruci koju je objavila vatikanska služba za tisak.

Jedina kontracepcija koju Katolička crkva priznaje, u slučaju "teških okolnosti", jest "poštivanje prirodnog ritma plodnosti žene", rekao je Benedikt XVI. sudionicima kolokvija na temu "Humanae Vitae".

Enciklika tog naziva izazvala je prije četiri desetljeća velik potres u Katoličkoj crkvi jer su se brojni vjernici distancirali od Crkve ocijenivši da ona ne prati novu stvarnost bračnog života.

U svojim memoarima francuski kardinal Roger Etchegaray nazvao je reakcije vjernika na objavu enciklike "tihom šizmom" i rekao da je "oslabila Papin autoritet".

Benedikt XVI. priznao je da svijet i brojni vjernici katkad "teško razumiju poruke Crkve" i radije odabiru tehničko rješenje koje im se često čini najlakšim, čak i kada je riječ o velikim ljudskim pitanjima.

Katolička crkva protivi se i potpomognutom začeću i zagovara prirodni put, makar on značio i neplodnost.

U srpnju su brojne katoličke skupine iz cijeloga svijeta otvorenim pismom pozvale Papu na poništenje enciklike "Humanae Vitae" optužujući Crkvu da je svojim tvrdim stajalištem o zabrani kontracepcije (u ovom slučaju prezervativa), pridonijela širenju epidemije AIDS-a. (HINA)

03.10.2008. 16:13:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh