« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
titanoboa

Otkrivena najveća zmija u povijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jason Bourque, University of Florida)
Više o

titanoboa Cerrejonensis

,

najveća zmija na svijetu

Međunarodna ekipa znanstvenika otkrila je u južnoameričkoj kišnoj šumi okaminu pradavne zmije koja je bila duga kao najpoznatiji grabežljivac od svih dinosaura - Tyrannosaurus rex - i koja je s lakoćom proždirala krokodile, doznaje se u srijedu iz članka objavljena u poznatu prirodoslovnom časopisu Nature.

Titanoboa cerrejonensis, divovska boa iz Cerrejona, ugljenokopa u kolumbijskoj prašumi gdje je pronađen fosil, bila je duga najmanje 13 i široka tri metra te teška 1140 kilograma.

Ta je zmija živjela prije 58 do 60 milijuna godina kad se životinjsko carstvo na Zemlji još oporavljalo od masovna izumiranja dinosaura i drugih bića prije 65 milijuna godina kad je asteroid pogodio Yucatan.

Paleontolog Jonathan Bloch iz Prirodoslovnog muzeja Sveučilišta na Floridi objašnjava da je ta zmija u užarenim bujnim tropskim šumama proždirala krokodile, goleme ribe i slatkovodne kornjače.

"Bila su to loša vremena za krokodile", kazao je Bloch.

Titanoboa nije bila otrovnica i živjela je u rijekama, poput sadašnjih anakonda. Omotala bi se oko plijena i usmrtila ga.(hina/metro-portal)

04.02.2009. 22:36:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    asmir
    08.02.2010. 18:15
    kakvaje to zmija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh