« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
DOGAĐANJA

Zagreb, volim te! / Festival tijela u gradu

Tomislav Gotovac je 1981., hodajući nag asfaltom Trga i ljubeći ga, ostavio snažan trag duboko u kulturno tkivo i povijest Grada

Tom Gotovac ostavio je velik trag
Tom Gotovac ostavio je velik trag (Arhiva)
Više o

festival

,

Zagreb volim te!

,

Tomislav Gotovac

subotu, 13. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se prvo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru. 

Gotovac je 1981., hodajući nag asfaltom Trga i ljubeći ga, ostavio snažan trag duboko u kulturno tkivo i povijest Grada. Na taj način učinio je besmrtnim jedan običan asfalt i jednu mikrolokaciju. U spomen na taj umjetnički čin 8. 11. 2013. Grad Zagreb financirao je i omogućio postavljanje spomen ploče koja u formi petrasomatoglifa označava mjesto s kojega je Gotovac krenuo u svoju 'šetnju'.

Festival  Zagreb, volim te! zamišljen je kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad (s naglaskom na performans) istražuju vezu između tijela i javnog prostora. Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u historijskoj jezgri Zagreba, tema je festivala, izražavajući na taj način dualnost između prirode i kulture.

Kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i otvorenost prema liberalnijem i kreativnošću prožetim javnim prostorom. U vremenu politiziranja tjelesnosti u kojem je tijelo istovremeno estetski objekt, žrtva i nositelj poruke kojom upozorava na represiju i nezadovoljstvo, Zagreb, volim te! postaje, u našem okruženju, ikonički izraz bunta u svrhu ukazivanja na negativan tretman individue od strane sustava.

Program festivala počinje u 11 sati performansom Zagreb Dreaming (8 hours) američko-korejske umjetnice Miru Kim na Teslinom platou. U 12 sati na Cvjetnom trgu slijedi Naked Slow Walk u izvedbi švicarskih umjetnika Thomasa Zollingera, Eliasa Kirschea, Aline Kopytse i Glynis Ackermann, u koprodukciji sa Ritual Theatrom. U 20 sati u KIC-u će se održati kratki razgovor s umjetnicima Miru Kim i Thomasom Zollingerom, nakon čega u 21 sat, ispred KIC-a, slijedi javna projekcija video rada Contact Girls američko-meksičke umjetnice Erike Harrsch

Producenti festivala su Udruga Gričevanje i Kulturno informativni centar (KIC). Festival je ostvaren uz financijsku podršku GUOKŠ Grada Zagreba.    

10.09.2014. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh