« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
znanstveno objašnjenje

Zašto je moj tinejdžer tako nerazuman?

Za plač, neposlušnost, nerazumne zahtjeve, bijes, nervozu i ostala "divlja" ponašanja djece kriv je mozak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tinejdžeri

,

roditeljstvo

,

mozak

,

ponašanje djece

,

amigdala

Odgovor leži u amigdali - ponašanje vašeg tinejdžera koje je iracionalno i previše emotivno uvjetovano je djelovanjem spomenutog dijela mozga.

Do sad su roditelji smatrali kako su izljevi bijesa, nervoze, pretjerana emotivnost i nerazumnost nužno zlo koje je dio svačijeg odrastanja. U prijevodu, uzimali su to kao nešto samo po sebi normalno i prirodno. Nešto što treba "izdržati" dok ne sazriju. Nešto što je rezultat neiskustva. Nisu pogriješili.

No, jedna američka studija donosi znanstveno objašnjenje za takvo ponašanje. Studija je objavljena u časopisuBiological Psychiatry (Elsevier), a proveli su  je znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za duševno zdravlje nad odraslim miševima i njihovim pomlatkom.

Znanstvenici su ispitivali amigdalu u njihovim mozgovima; amigdala je struktura u kojoj dolazi do integracije specifičnih osjetnih informacija kojima se daje adekvatna emocionalna važnost i kontekst, a električna stimulacija rezultira doživljajima pozitivnih ili negativnih emocija, ovisno o tome koje jezgre su podražene. Stručnjaci ga, dakle, smatraju kontrolnim centrom neuroloških procesa poput emocija i uspoređivanje sjećanja.

Koristeći suvremenu tehnologiju, stručnjaci s Instituta su bili u mogućnosti registrirati moždane reakcije miševa u određenim stresnim i „emotivnim" situacijama. Kod mladih miševa vanjski podražaj direktno se manifestirao u amigdali i to preko veza koje ne prolaze kroz korteks. Kod odraslih podražaji prolaze kroz korteks u količini od 75 posto; korteks djeluje poput emocionalnog filtra. No, to nije slučaj kod tinejdžera. Na taj način dokazalo se da nerazumno dječje ponašanje nije samo proizvod njihovih godina već ima i jasno tjelesno objašnjenje.

18.11.2009. 17:31:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh