« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Zbog rasta cijena hrane širi se i AIDS

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

HIV

,

AIDS

- MI dječaci i djevojčice koji živimo s HIV-om rastemo s mnogo ciljeva. Želimo biti umjetnici, učitelji, liječnici, čak se želimo vjenčati i imati djecu, no ti će ciljevi biti mogući jedino ako nam date potrebnu pozornost i lijekove koje trebamo, ako nas prihvate u školama - rekla je 12-godišnja Keren Dunaway otvarajući u nedjelju 17. svjetsku konferenciju o AIDS-u u Ciudad de Méxicu gdje se okupilo oko 25.000 znanstvenika, političara i aktivista.

U raspravama se najviše govorilo o homofobiji i neuspješnoj potrazi za cjepivom, no poznato je da nevolja nikada ne dolazi sama. Stručnjaci su, naime, upozorili da će rastuće cijene hrane diljem svijeta natjerati sve više siromašnih žena da se bave prostitucijom, i to u zamjenu za osnovne živežne namirnice.

Iako je Agencija UN-a za AIDS objavila kako se već drugu godinu zaredom smanjuje broj umrlih od AIDS-a, ta ‘kuga 20. stoljeća’ i dalje je jedan od najvećih globalnih problema. Samo prošle godine u svijetu je od nje umrlo dva milijuna ljudi.

Supsaharska Afrika i dalje je najteže pogođen dio svijeta. Prošle se godine tamo zarazilo novih 1,9 milijuna ljudi. I dok glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poziva na okončanje diskriminacije homoseksualaca i poziva zemlje da pojačaju programe za prevenciju AIDS-a, svjetski čelnici dobili su još jedan razlog više da stanu na kraj divljanju cijena hrane.

Piše: Piše: Dorino Manzin
08.08.2008. 00:16:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh