« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 dana i 8 sati
SAVJETI

Zdrava hrana dobrog okusa? Moguće...

Zdrava hrana, htjeli mi to ili ne, na kraju nekako ispadne čudna i nije baš pretjerano fina... no, može biti ako znate

Evo što bi trebali jesti
Evo što bi trebali jesti (Metro)
Više o

zdrava hrana

,

okus

Svi tražimo hranu koja nas može učiniti zdravijima i koja je ujedno i dobrog okusa. No, ponekad može biti teško pronaći takve namirnice koje nam mogu pomoći u ostvarenju tog cilja.

Međutim, pokazalo se da konzumiranje veće količine zelenog lisnatog povrća može imati brojne zdravstvene prednosti, pa čak i pomoći u usporavanju pada kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem.

Kako izvještava The Times, lisnato povrće poput špinata, kelja, kupusa i zelene salate smatra se osnovnom hranom za mozak zbog esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vitamin K, lutein i folat te niza korisnih biljnih flavonoida.

Nutricionisti sa Sveučilišta Rush u Chicagu pokazali su da dnevna porcija lisnatog povrća usporava kognitivni pad povezan sa starenjem. Ljudi koji su jeli dvije ili više porcija dnevno obično su imali bolje pamćenje od nekoga tko je bio 11 godina mlađi.

Osim toga, prema istraživanju u kojem je sudjelovalo 70.000 ljudi, a koje je proveo World Cancer Research Fund, redovita konzumacija lisnatog povrća može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak sedam posto.

23.04.2024. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh