Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2009. 14:08:27
financial times

Željko Rohatinski - najbolji svjetski guverner

Isto je priznanje prošle godine dobio Jean-Claude Trichet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić, CROPIX)

Mjesečnik "The Banker", koji pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina "Financial Times", dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke dr. Željku Rohatinskom dva priznanja za proteklu godinu - priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima.

Časopis "Banker", koji od 1926. godine prati financijska kretanja u svijetu, kao i svake godine u svom siječanjskom broju objavljuje izbor najboljeg regionalnog guvernera i "guvernera godine" u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Za prethodnu godinu, primjerice, istovjetna priznanja pripala su čelnom čovjeku Europske središnje banke Jean-Claude Trichetu.

U obrazloženju upućenom guverneru Rohatinskom navodi se da nagrada odražava povjerenje tržišta u njegovo postupanje tijekom prošle godine i u djelovanje HNB-a u ovim teškim vremenima.

"Financijska kriza naročito je jasno pokazala da su mjere poduzimane od strane HNB-a od 2006. godine u cilju obuzdavanja kreditnih plasmana u Hrvatskoj, a osobito zaduživanja u inozemnim valutama, bile razborite. Sudionici našeg istraživanja isticali su da niz zemalja teško pogođenih krizom sada primjenjuje iste takve mjere, ali mnogo mjeseci kasnije nego što je to učinjeno u Hrvatskoj", stoji u obrazloženju.

Na upit što za njega znači ovo priznanje, jedno od brojnih koja mu je dosad dodijelila domaća i inozemna stručna javnost, guverner HNB-a Željko Rohatinski je izjavio: "Nakon brojnih osporavanja, ovo je veliko priznanje za HNB i mene osobno. Nadam se da će naša politika barem malo pridonijeti da Hrvatska lakše prebrodi krizno razdoblje". (hina/metro-portal)

08.01.2009. 14:08:27
http://metro-portal.hr/zeljko-rohatinski-najbolji-svjetski-guverner/14035/