« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
WTF?!

Znanstvenici na Internetu traže vremenske putnike

Ma kako sumanuto zvučao naslov, on je potpuno istinit, a radi se o ekipi američkih znanstvenika koji traže vremenske putnike na Twitteru, Facebooku i Googleu

Još nisu pronašli niti jednog
Još nisu pronašli niti jednog (DeviantArt)
Više o

Google

,

Facebook

,

Stephen Hawking

,

Twitter

,

hashtag

,

putnik kroz vrijeme

,

vremenski putnici

Vremenski putnici uvijek golicaju maštu teorija zavjera, no ni znanstvenici nisu imuni na mogućnost putovanja kroz vrijeme, ma koliko to zvučalo kao znanstvena fantastika. Tako ne čudi da je ekipa sa sveučilišta Michigan Technology započela eksperiment tražeći moguće vremenske putnike u našem dobu, no možda je iznenađujuć način i mjesto na kojem ih traže - društvene mreže Twitter, Facebook i Google +.

Napravili su algoritam za pretragu ključnih riječi i spominjanje događaja prije nego što su se stvarno i dogodili, pokušavajući na taj način doći do postova koji su ispred svog vremena.

Primjerice, pretražuju se ključne riječi "komet ISON" s datumima prije nego što je službeno otkriven ili "papa Franjo" prije nego što je izabran.

Pokušali su i s repliciranjem znanog eksperimenta Stephena Hawkinga koji je organizirao zabavu i poslao pozivnice nakon što je održana, pokušavajući saznati hoće li netko doći u zakazano vrijeme. 

Ekipa znanstvenika kreirala je hashtagove #ICanChangeThePast2 i #ICannotChangeThePast2 koje su ljudi postavljali u svoje tweetova, a nakon toga su pratili moguće pojavljivanje tih hashtagova prije nego što su ih oni lansirali. 

No, kao što Hawkingu nitko nije došao na party, tako se niti jedan hashtag nije pojavio prije vremena, kao ni postovi na Facebooku i Google+. No, oni ne odustaju, a mi im samo možemo poželjeti sreću. 

05.01.2014. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh