« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 dana i 17 sati
SAVJETI

Znate li zašto se piva treba piti hladna?

Pivo zapravo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u, recimo, smrznutoj krigli, prema studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Matter

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pivo

,

temperatura

Tek toliko da znate, alkoholna pića imaju okus više ili manje "poput etanola" na različitim temperaturama, kažu znanstvenici - tim je naučio da temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) - stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što zauzvrat utječe na okus pića.

U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati.

Točnije, došlo je do primjetnog povećanja lančanih struktura u pićima s 5% do 11% alkohola kada su poslužena na 5 stupnjeva - poput piva.

Obično svijetla piva imaju između 4% i 5% alkohola, dok obična piva imaju između 5% i 6%. U međuvremenu, craft piva mogu varirati i obično sadrže od oko 6% do 10%.

"Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri postaju količina niske koncentracije", rekao je glavni autor i znanstvenik Lei Jiang.

"Zato pijemo hladno pivo", rekao je.

Nažalost, za one koji žele popiti jednu vrstu alkohola, a zatim popiti pivo, redoslijed konzumiranja različitih alkohola ne sprječava mamurluk - zapravo, većina lijekova to ne čini, prenosi New York Post.

"Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu popiti veće količine alkohola i u potpunosti izbjeći mamurluk", rekla je Sandra Arévalo, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila povezana sa studijom.

Općenito, stručnjaci za alkohol slažu se da je intenzitet mamurluka više određen količinom alkohola koji se pije i brzinom kojom se konzumira.

Koliko god ledeno pivo bilo dobrog okusa, alkohol može uzrokovati dehidraciju, loš san, glavobolje, lupanje srca, želučane probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale jetre, gušterače, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa kako bi se tijelo izborilo da izbaci toksine i povrati hranjive tvari.

Ali, život je prekratak da bismo pili toplo pivo.

06.05.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh