« Svijet
objavljeno prije 15 dana i 11 sati
UPS

Iran dronovima i raketama napao Izrael

S nekoliko desetaka dronova i balističkih projektila Iran ja napao Izrael. Prema navodima Teherana radi se o odmazdi za izraelski nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Siriji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Izrael

,

Iran

,

raketni napad

Nešto nakon 22 sata u subotu navečer, pojavile su se prve vijesti o polijetanju „preko 100 dronova" iz baza Iranske revolucionarne garde su smjeru Izraela. U isto vrijeme je ispaljen nepoznati broj balističkih projektila. Prema priopćenju Revolucionarne garde, cilj su „čvrsto definirani ciljevi" u Izraelu a napad je odmazda za raketiranje Iranskog veleposlanstva u Siriji početkom mjeseca za što Iran optužuje Izrael.

Izraelska vojska govori o vojnim bazama na Golanskoj visoravni na sjeveru zemlje i u pustinji Negev na jugu. Nešto prije jedan sat u nedjelju ujutro oglasile su se sirene u Jeruzalemu i više gradova na jugu Izraela.Novinari javljaju o eksplozijama na nebu iznad samog Jeruzalema što ukazuje na presretnute dronove.

SAD i Jordan oborili iranske dronove

Istodobno je i Hezbolah napao ciljeve na Golanskoj visoravni a pobunjeni hutisti u Jemenu su također, u dogovoru s Irenom, pokrenuli napade dronovima na ciljeve u Izraelu. Kratko nakon ponoći agencije su objavile da su američki i britanski zrakoplovi u blizini sirijsko-iračke granice oborili nekoliko iranskih dronova. Jordan je iznad svog teritorija oborio na desetke iranskih dronova. Iran je i SAD i Jordan prije toga upozorio da se „ne miješaju u sukob". Washington je priopćio kako je "u stalnom kontaktu" s Izraelom i ostalim partnerima.

Izraelska vlada je najavila da će „primjereno odgovoriti" na napad Irana.

Oštre osude napada

Njemačka vlada je najoštrije osudila iranski napad. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je preko platforme X: „Mi najoštrije osuđujemo tekući napad koji čitavu regiju može gurnuti u kaos".

„Europska unija najoštrije osuđuje neprihvatljiv napad Irana na Izrael, To je besprimjerna eskalacija i teška prijetnja sigurnosti u regiji", priopćio je EU povjerenik za vanjska i sigurnosna pitanja Josep Borrell preko platforme X.

Piše: DW/agencije
14.04.2024. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.04.2024. 09:09
    izrael se ponasa kao da je glavni tamo trebaju prestati napadati pojas gaze puno djece gine civila
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh