« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 dana i 7 sati
SAVJETI

Što se treba jesti u svibnju?

Svibanj je savršen mjesec da očistite svoj hladnjak i opskrbite ga raznovrsnim svježim proizvodima koje nudi kasno proljeće i rano ljeto.

Evo, recimo, ovo ;)
Evo, recimo, ovo ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

svibanj

Svibanj je, ima na tržnicama svega - prijelaz na toplije, dulje dane omogućuje biljkama da rastu i napreduju, postajući ultimativni "dar" za naše stolove. Iako postoji mnogo izvrsne hrane za opskrbu u svibnju, ovih pet najboljih preporučuju nutricionisti.

Gljiva smrčak - "Iako njihov točan nutritivni sadržaj može varirati općenito imaju nizak udio kalorija i masti, a visok udio proteina i vlakana", kaže dijetetičarka Grace Derocha. Također pružaju niz vitamina i minerala, uključujući vitamin D, cink, bakar i željezo. Osim toga, smrčci sadrže antioksidanse i povezuju se s potencijalnim protuupalnim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta.

Mrkve - iako mrkvu možete pronaći tijekom cijele godine, ovo povrće narančaste boje najslađe je u svibnju, kaže nutricionistica Angel Planells. Mrkva sadrži beta karoten, karotenoid koji tijelo pretvara u vitamin A, koji se zatim može koristiti za sve, od potpore imunološkoj funkciji do potencijalne zaštite od bolesti i određenih vrsta raka. Planells dodaje da mrkva - zahvaljujući svojih gotovo 4 grama vlakana po porciji od jedne šalice -p ruža dodatnu korist jer pomaže u reguliranju pražnjenja crijeva.

Rotkvice - rotkvice su prepune hranjivih tvari poput vitamina C, kalija i bakra, a pokazalo se da imaju antimikrobna, antikancerogena i antioksidativna svojstva, koja promiču cjelokupno zdravlje, piše eatingwell.com. "Rotkvice se mogu uživati ​​svježe same ili u salati, dajući oštar, hrskav, osvježavajući okus. Ili se mogu ispeći u pećnici kao karamelizirani zaslađeni dodatak vašim jelima", savjetuje dijetetičarka Rahaf Al Bochi.

Trešnje - ne samo da su trešnje ukusna i lijepa hrana, već sadrže i mnoge nutritivne prednosti. Za početak, porcija od jedne šalice trešanja sadrži tri grama vlakana, koja pomažu u svemu, od kontrole šećera u krvi do zdravlja crijeva i srca. Trešnje su također bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima, koji su korisni kod sprječavanja razvoja kroničnih bolesti, štiti od preranog starenja i poboljšava zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka Melissa Renae.

Šparoge - šparoge su dobar izvor vitamina C i vlakana te odličan izvor vitamina K, kaže kuharica i dijetetičarka Abbie Gellman. Također je niskokalorična hrana, sa samo 38 kalorija po jednoj šalici kuhane porcije.

10.05.2024. 08:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh