« Seks
objavljeno prije 14 dana i 12 sati
SAVJETI

Što seks radi vašem zdravlju

Redoviti seksualni život može poboljšati kvalitetu života i doprinijeti općem osjećaju blagostanja

Treba to ;)
Treba to ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

seks

Seksualnost je neizostavan dio ljudskog života koji nije samo užitak, već ima i važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Istraživanja su pokazala da redovita seksualna aktivnost pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje.

Evo kako seks može poboljšati vaše blagostanje:

Jača imunološki sustav - seksualna aktivnost može povećati razinu antitijela u tijelu, što jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv infekcija.

Jača veze - seksualna intimnost može produbiti emocionalnu povezanost s partnerom i jačati osjećaj bliskosti i privrženosti.

Jača srce - redovita seksualna aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi, sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Poboljšava hormonalnu ravnotežu - redoviti seks može regulirati hormone poput estrogena i testosterona, što može imati pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Poboljšava kvalitetu sna - orgazam može djelovati kao prirodni sedativ, pomažući vam da brže zaspite i spavate dublje.

Povećava osjećaj sreće - seks potiče oslobađanje neurotransmitera poput dopamina, koji su povezani s osjećajem sreće i zadovoljstva.

Povećava samopouzdanje - intimnost s partnerom može poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje, što rezultira boljim mentalnim zdravljem.

Produžuje život - studije su pokazale da redoviti seksualni život može produžiti očekivano trajanje života i poboljšati opće zdravlje.

Smanjuje bol - orgazam može djelovati kao prirodni analgetik, smanjujući osjećaj boli, uključujući glavobolje, menstrualne bolove i bolove u mišićima.

Smanjuje stres - seks oslobađa endorfine i oksitocin, koji su prirodni "osjećaj dobrog" hormoni. Ovi hormoni smanjuju razinu stresa i potiču osjećaj zadovoljstva i opuštenosti.

Važno je napomenuti da seksualno zdravlje nije samo o fizičkoj aktivnosti, već i o poštovanju granica, sigurnosti i pravilnoj komunikaciji s partnerom. Uz to, uvijek je važno prakticirati siguran seks kako bi se spriječile neželjene trudnoće i seksualno prenosive infekcije.

U zaključku, seksualna aktivnost ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. Redoviti seksualni život može poboljšati kvalitetu života i doprinijeti općem osjećaju blagostanja. Stoga, nemojte zanemarivati ovu važnu dimenziju ljudskog iskustva i uživajte u njenim mnogobrojnim zdravstvenim blagodatima.

02.05.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh