« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Tajno društvo obnavlja Stari grad Ozalj

Fotografija vijesti
Više o

Braća hrvatskog zmaja

,

Stari grad Ozalj

,

muzej Zrinskih i Frankopana

Na tradicionalnome godišnjem susretu svih članova Družbe "Braće hrvatskoga zmaja" (BHZ) u Ozlju zaključeno je kako će Družba i grad Ozalj ove godine početi pripreme za osnutak muzeja Zrinskih i Frankopana u Starome gradu Ozlju, rekla je ozaljska gradonačelnica Biserka Vranić.

Tim će projektom biti obuhvaćena i obnova gotičke kapelice kako bi se u nju mogle prenijeti kosti Katarine Zrinski, pokopane u samostanskoj kapelici u Grazu.

"Ako u tome uspijemo, bit će to velik kulturno-povijesno-turistički doprinos da se dostojno obilježi značaj Katarine Zrinski, najizobraženije žene svojega vremena", izjavila je Biserka Vranić.

Budući muzej zauzimat će oko 4800 četvornih metara Staroga grada, a obuhvatit će svu dostupnu građu o plemstvu Zrinskih i Frankopana te ostalih gospodara kroz povijest, najavio je pred stotinjak članova Družbe iz svih krajeva Hrvatske njezin veliki meštar, prof. dr. Dragutin Feletar.

Budući da je Družba "Braće hrvatskoga zmaja" sadašnji vlasnik Staroga grada Ozlja, jedan dio muzeja bit će specijaliziran za nju od godine 1905. do danas.

Kako je rekao Dragutin Feletar, Stari grad Ozalj sigurno je među prvih deset najvrjednijih spomenika kulture sjeverne, to jest kontinentalne Hrvatske. U njemu su nam stare plemićke obitelji ostavile naslijeđe kao stvoreno za školski primjer povijesti umjetnosti hrvatske graditeljske kulturne baštine, od predromanike i romanike, preko gotike, renesanse i baroka do postbaroknih stilova 19. stoljeća.

U tri godine, dodao je, Ministarstvo kulture i Družba "Braće hrvatskoga zmaja" uložili su u obnovu Staroga grada Ozlja oko šest milijuna kuna, ponajprije u obnovu krovišta, zidina i fasade. (hina/metro-portal)

06.10.2008. 09:52:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh