« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Gorile vratile nadu u spas raznolikosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Kongo

,

WCS

,

gorile

,

Društvo za očuvanje divljine

Izvrsna vijest obradovala je ljubitelje prirode i životinja diljem svijeta. Znanstvenici su u utorak objavili da u močvarnom području na sjeveru Konga živi oko 125.000 zapadnih nizinskih gorila, čime su iznimno ojačane nade u opstanak te kritički ugrožene vrste primata.

Dosad se smatralo da ih na cijelom svijetu nema više od 50 tisuća. Znanstvenici Društva za očuvanje divljine (WCS) u suradnji s kongoanskim vlastima obavili su opsežno terensko popisivanje svih živih jedinki gorila na površini od 50 tisuća četvornih kilometara.

Osim što su otkrili da je njihov broj znatno veći nego što se mislilo, pokazalo se da im je porasla i gustoća, pa tako po četvornom kilometru sada živi oko osam jedinki. Sve se to događa nakon što su krajem prošle godine svijet obišle potresne fotografije četiriju gorila koje su krivolovci ubili u Kongu, nakon čega je objavljeno da je na tom području ostalo još svega 720 jedinki.

Njihova su se staništa prorijedila zbog sječe šuma, krivolova i virusa ebole. Naši najbliži rođaci kao da su nam dali još jednu priliku da prestanemo ubijati planet.

Piše: Piše: Dorino Manzin
08.08.2008. 00:20:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh