« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 dana i 14 sati
SAVJETI

Zašto bi ujutro trebali pojesti orašaste plodove

Osim što su definitivno zdravi i dobri za vas, imaju jednu karakteristiku koja će vam se svidjeti - da se lakše ispraznite ujutro

Bilo koji su OK za doručak ;)
Bilo koji su OK za doručak ;) (Arhiva)
Više o

wc

,

jutro

,

orašasti plodovi

Dakle, kao što dobro znamo, vlakna su vrlo važna za redovito obavljanje nužde, a jedan od najboljih načina kako unijeti vlakna u organizam jest prehranom. Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendleton Kay izdvojile su jednu najbolju vrstu orašastih plodova koja će osigurati da redovito imate stolicu i spriječiti probleme sa zatvorom.

Kao najbolju vrstu orašastih plodova, dijetetičarke su izdvojile bademe te otkrile tri razloga zašto bismo ih trebali uključiti u prehranu kako ne bismo imali problema sa zatvorom.

Bogati su vlakana - osim što sadrže magnezij, bademi su i izvrstan izvor vlakana. Dijetetičarka Kay ističe da je "hrana s vlaknima važna jer pomaže omekšati stolicu i povećava učestalost pražnjenja crijeva, što dovodi do poboljšanja problema onih koji pate od zatvora." Ovi orašasti plodovi sadrže topiva i netopiva vlakna. Svaka od ovih vrsta vlakana ključna je za normalno funkcioniranje crijeva, a time i za redovito obavljanje nužde. 

Dobar izvor magnezija - magnezij je važan mineral iz više razloga, a izvrstan je i za ublažavanje problema sa zatvorom. "Vlakna, magnezij i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoći u promicanju bolje probave i zdravog crijevnog mikrobioma. Zdrava crijevna flora s nizom dobrih bakterija utječe na bolju probavu u cjelini, što pomaže u sprječavanju kroničnog zatvora", ističe dijetetičarka Amy Pendleton Kay.

Sadrže visok udio zdravih masti - konzumiranje zdravih masti također može pomoći s dobrom probavom, slažu se dijetetičari. Snyder objašnjava da "masnoće u prehrani mogu pomoći u ublažavanju zatvora povećanjem snage mišićnih kontrakcija koje guraju fekalnu tvar i stimuliraju debelo crijevo da pokrene pražnjenje crijeva". Zdrave masti u kombinaciji s vlaknima pomažu u održavanju zaštitnih crijevnih bakterija, prenosi Eating Well. 

Ukratko, jedite štogod orašasto za doručak kako bi mogli što prije do WC-a ;)

08.05.2024. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.05.2024. 14:28
    zdrava hrana
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh