« Ekosfera
objavljeno prije 13 dana i 2 sata
DAN PLANETA ZEMlJE

Zrak u Hrvatskoj 84% čišći?

Dan planeta Zemlje - zamislite godinu dana bez automobila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dan planeta Zemlje

Pokušajte zamisliti dan bez svog automobila: odlazak na posao, kupovina, svakodnevne obaveze, sve uz korištenje isključivo javnog prijevoza. Zvuči komplicirano?

A sada, zamislite tišinu, prazna parkirališta, čišći zrak i prostranije ulice. Ljudi više šeću, gradovi postaju zeleniji, a djeca se igraju sigurno. Privlačno, zar ne?

Zamislite što bi se dogodilo kada bi sve automobile u Hrvatskoj zamijenili autobusima na godinu dana. Iako je riječ o utopijskom scenariju - Kako bi to utjecalo na okoliš i emisije stakleničkih plinova? Što bi se još promijenilo?

Prema ACEA podacima, u 2022. godini na hrvatskim cestama nalazilo se ukupno 1,836,016 automobila, a prema Eurostatu, u hrvatskim vozilima u prosjeku se vozi 1.25 osoba. U prijevodu, nešto više od 1.8 milijuna automobila godišnje prevozi 2.3 milijuna putnika.

S obzirom na ove podatke, došlo se do jednostavnog pitanja - koliko bi autobusa bilo potrebno da zamijeni sve automobile na hrvatskim cestama u godini dana?

Ako se uzme u obzir da prosječni autobus ima 50 sjedala, to znači da bi  1 autobus zamijenio čak 40 automobila.

To znači da bi 45,900 autobusa moglo zamijeniti sve automobile koji prometuju Hrvatskom u godini dana.

To bi značilo drastično smanjenje emisija CO2 plina, značajno poboljšanje kvalitete života, smanjenje zagađenja zvukom u urbanim sredinama i smanjenje potrošnje goriva na godišnjoj razini, što doprinosi smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i promiče održiviji transportni sustav.

Izraženo u postocima, ukoliko bi se svi automobili u Hrvatskoj zamijenili autobusima došlo bi do smanjenja:

  • Zagađenja zraka za 84%

  • Buke u prometu za 97%

  • Potrošnje goriva za 90%

Istu količinu CO2 kao i svi automobili u Hrvatskoj proizvodi i 7,943 stabla. Ovo uspoređivanje pokazuje koliko bi prostora u atmosferi ostavili slobodnim za prirodne procese koji također proizvode CO2, ali su korisniji za okoliš.

Također, istu količinu CO2 proizvelo bi recikliranje 662 tone aluminija, što je proces važan za očuvanje resursa i smanjenje otpada.

Još jedan primjer je rad 3,228,701 solarnih panela, koji bi također rezultirao istom količinom emisije CO2, no s korisnim ishodom proizvodnje obnovljive energije.

Vizija Hrvatske bez automobila za godinu dana je više od utopije; to je poticaj za preispitivanje naših prijevoznih navika.

Iako potpuna zamjena osobnih automobila javnim prijevozom nije realna, čak i male promjene mogu donijeti velike koristi, od smanjenja CO2 emisija do tiših i čišćih gradova.

Ovaj scenarij naglašava važnost javnog prijevoza u stvaranju održive budućnosti i potiče nas na korake prema tom cilju, čime unapređujemo kvalitetu života na našem planetu.

Ovo istraživanje provele su platforme GetByBus.com i GetByFerry.com. To su platforme za kupnju autobusnih i trajektnih karata sa sjedištem u Splitu. Redovito objavljuju tekstove o popularnim destinacijama, a bave se i istraživanjima aktualnih tema vezanih za transport i putovanja.

18.04.2024. 18:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.04.2024. 09:42
    treba sta dalje od gradova
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh