Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 3. svibnja

objavljeno prije 6 dana i 14 sati

Pionir indijskog igranoga filma Dadasaheb Phalke režirao je 3. svibnja 1913. prvi film u povijesti indijskog igranog filma Raja Harishchandra. Radi se o nijemom filmu o kralju Harishchandri,… više »

STVARNO?

Prvi svjetski sporazum o ograničenju plastike?!

objavljeno prije 7 dana i 6 sati

Prvi put u pregovorima, delegati iz 175 zemalja i promatrači raspravljali su o nacrtu dokumenta koji bi mogao postati globalni sporazum o okončanju sveprisutnosti plastike, od planinskih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

objavljeno prije 7 dana i 14 sati

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje… više »

VEGESAJAM

13. VegeSajam na Europskom trgu

objavljeno prije 7 dana i 22 sata

Ovogodišnji 13. po redu VegeSajam održat će se na Europskom trgu u Zagrebu i to u subotu, 8. lipnja od 8 do 21 sati. Ovaj događaj nastavlja tradiciju edukacije i promocije veganske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. svibnja

objavljeno prije 8 dana i 14 sati

Škotski i Engleski parlamenti 1707. godine donijeli su Zakon o uniji (Act of Union) kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike… više »

EH, DA...

Hrvatska građanska energija u raljama birokracije

objavljeno prije 9 dana i 6 sati

Krene pa stane. Tako bi se mogla opisati Hrvatska energetska tranzicija, a posebno demokratizacija proizvodnje energije. Naime, još 2021. godine novi je zakon o tržištu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. travnja

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i njegov šurjak, plemić i pjesnik Fran Krsto Frankapan, 1671. godine pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemića bili su dio… više »

BRAVO

Eko patrola na Brijunima

objavljeno prije 10 dana i 6 sati

Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2024." u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. travnja

objavljeno prije 10 dana i 14 sati

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci… više »

NARAVNO

Od 2030. samo obnovljiva ambalaža

objavljeno prije 11 dana i 6 sati

Želja Europskog parlamenta jest da te planine smeća kojeg stvaraju Europljani- u Njemačkoj je to čak 225 kilograma godišnje - smanji barem za 15 posto do godine 2040.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. travnja

objavljeno prije 11 dana i 14 sati

Fletcher Christian pokrenuo je 1789. godine vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brok Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj… više »

UPS?

Greenpeace vs Ikea

objavljeno prije 12 dana i 1 sat

Prema Greenpeaceovu istraživanju "Sastavite istinu: Uništavanje prašuma u Rumunjskoj", neki proizvođači namještaja koji surađuju s Ikeom nabavljaju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. travnja

objavljeno prije 12 dana i 14 sati

Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua 1521. godine ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu… više »

SAVJETI

Kako riješiti problem gladi u svijetu?

objavljeno prije 13 dana

Brazilac Fernando Haddad i Francuz Bruno Le Maire promovirali su svoj prijedlog progresivnog poreza na superbogatstvo na proljetnim sastancima Svjetske banke i… više »

DA?

Sporazum o plastici protiv korporacija

objavljeno prije 13 dana i 6 sati

Globalni sporazum o plastici tema je ovomjesečnih pregovora u kanadskoj Ottawi, a podržavaju ga i Ujedinjeni narodi. Sadržaj ugovora trebalo bi biti sve vezano uz zaustavljanje zagađenja… više »

skrolaj na vrh